Visul unei nopți de vară, în deschiderea Festivalului Internațional de Teatru NETA 2015

Visul unei nopți de vară

foto TNB.ro

În deschiderea Festivalului Internațional de Teatru NETA 2015, în data de 28 august, pe scena Sălii Studio a Teatrului National din Bucuresti, se va juca una din cele mai novatoare montări shakespeariene, Visul unei nopți de vară, de la Teatrul de Stat de Muzică și Dramă ‘Vaso Abashidze’ din Tbilisi, spectacol încununat la premiile ‘Duruji’ 2013 cu marele premiu al Georgiei, precum și cu alte trei premii, pentru cea mai bună: regie – David Doiashvili, interpretare feminină – Ana Aleksishvili (în Helena) și interpretare masculină: Archil Sologashvili (Philostrat și Puck).

 

Ieșită din tiparele clasice, după cum au apreciat criticii georgieni, nicio altă versiune a acestei piese nu ne dezvăluie atât de multe conexiuni între personajele mistice și ideile ascunse ale operei celui mai mare dramaturg al tuturor timpurilor.

 

Jocul actorilor, decorul, light designul, echipa de proiecții video și animații, dar și muzică superbă a lui Chopin creează o atmosferă de feerie și vis care, în combinație cu terifiantul coșmar, impresionează profund publicul de toate națiile și credințele din toată lumea.

 

Performanță și afinitate regizorală, spectacolul de la Tbilisi, din 2012, reprezintă una din cele trei montări consecutive realizate de Doiashvili, celelalte fiind la Teatrul Național Croat, în 2013 și la Teatrul Național al Ungariei din Budapesta, în 2014. Tot în seria realizărilor deosebite se înscriu și cele 9 premii din 12 nominalizări, primite de alt spectacol al său pe un text de Shakespeare, ‘Macbeth’, la Rijeka Internațional Theatre Festival of Croația, în 2010.

 

Artist de frunte al Georgiei, distins cu Medalia de onoare, în 2003 și cu Ordinul Sfânt în 2013, de numele lui David Doiashvili se leagă și revigorarea activității teatrului pe care-l conduce de un deceniu, confirmată și prin numeroase participări la festivaluri naționale și internaționale, premii personale și premii ale spectacolelor Teatrului ‘Vaso Abashidze’ din Tbilisi.

 

Născut în 1971, celebrul regizor georgian a atras atenția lumii încă de la începutul carierei, după absolvirea facultății fiind invitat în Anglia să monteze ‘Vrăjitoarele din Salem’, la West Yorkshire Playhouse. În aceeași perioadă, pe scena Royal Național Theatre din Londra avea loc și primul lui spectacol cu ‘Visul unei nopți de vară’ de William Shakespeare.

 

Dintre proiectele de succes cu texte de Shakespeare mai amintim ‘Regele Lear’ , din 1995. Alături de ‘Visul unei nopți de vară, între cele mai populare montări ale lui Doiashvili se numără: ‘Cyrano de Bergerac’ de Edmond Rostand, ‘Asediul’ de Albert Camus, ‘Casa de pe graniță’ de Sławomir Mrozek, ‘Despărțirea’ de Giorgi Eristavi ș.a.

 

În afară de pasiunea pentru regie, David Doiashvili urmărește integrarea teatrului georgian în rândul teatrelor europene.