Sesiuni de autografe pe discurile Editurii Casa Radio la concertele din cadrul Festivalului Enescu
Editura Casa Radio, prin care Radio România pune la dispoziția publicului larg comorile din Fonoteca Radio România, cea mai importantă arhivă audio românească, a pregătit pentru debutul lunii septembrie apariția a cinci albume muzicale ce au în prim-plan nume rezonante din prima linie a interpreților români contemporani: Trans-European Express cu Orchestra Română de Tineret, dirijor Cristian Mandeal, R. Strauss, Simfonia Alpilor, cu Orchestra Națională Radio, dirijor Cristian Mandeal, Dan Grigore – Maestro!, Horia Mihail, Pianul călător – Romantic, Duelul viorilor – Tango, Gabriel Croitoru, Liviu Prunaru, Horia Mihail.
Cristian Mandeal, Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru, Ruxandra Donose, Dan Grigore, câteva dintre cele mai importante nume de interpreţi români contemporani, le dau întâlnire iubitorilor muzicii bune la sesiunile de autografe pe discurile Editurii Casa Radio, prin care Radio România pune la dispoziţia publicului larg comorile din Fonoteca Radio România, cea mai importantă arhivă audio românească. Sesiunile de autografe vor avea loc la Ateneul Român şi Sala Mare a Palatului, în serile concertelor susţinute de artişti în cadrul ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu.
Concertul de deschidere a Festivalului George Enescu este programat în 30 august 2015 la Sala Mare a Palatului. Orchestra Română de Tineret pregătită de Cristian Mandeal este în prim-plan, prilej pentru Editura Casa Radio de a-l invita pe binecunoscutul dirijor român la o sesiune de autografe pe cele două discuri apărute recent, ce-i poartă semnătura: Trans-European Express, cu dirijorul Cristian Mandeal la pupitrul Orchestrei Române de Tineret şi discul care cuprinde înregistrarea Simfoniei Alpilor de Richard Strauss, realizată în timpul concertului susţinut de Orchestra Naţională Radio condusă de Cristian Mandeal, în ediţia 2014 a Festivalului Orchestrelor Radio RADIRO, organizat de Radio România. Sesiunea de autografe va avea loc la standul Editurii Casa Radio din foaierul Sălii Mari a Palatului, după concert.
În 31 august la Ateneul Român este programat concertul susţinut de ansamblul Tharice Virtuosi, alcătuit din muzicieni de calibru internaţional, foşti studenţi ai Academiei Menuhin de la Gstadt. Unul dintre aceştia este violonistul Liviu Prunaru, concert-maestru al Orchestrei Regale Concertgebouw din Amsterdam şi profesor la Conservatorul din Amsterdam, foarte cunoscut în România datorită turneului naţional Duelul viorilor organizat de Centrul Cultural Media Radio România. Liviu Prunaru “s-a duelat” în acest turneu cu Gabriel Croitoru, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. După concertul din 31 august, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru vor oferi autografe în foaierul Ateneului Român pe cel mai recent CD al lor, Duelul viorilor – Tango, apărut la Editura Casa Radio, pe care se regăsesc tangouri celebre înregistrate în 2015, alături de pianistul Horia Mihail.
În 16 septembrie, renumita mezzosoprană Ruxandra Donose va fi solistă pe scena Ateneului Român într-un concert alături de Orchestra Filarmonică din Monte Carlo, dirijor Cristian Mandeal. După concert, Ruxandra Donose va oferi autografe în foaierul Ateneului Român pe discul său Romance apărut în 2014 la Editura Casa Radio, înregistrat alături de Orchestra Naţională Radio condusă de Tiberiu Soare, cu un repertoriu care reuneşte arii celebre franceze sau care au avut premiera în Franţa.
În 17 septembrie, pe scena Ateneului Român va urca pianistul Dan Grigore pentru a interpreta un concert de Mozart alături de Camerata Mozarteum din Salzburg; după concert, Dan Grigore este aşteptat la o sesiune de autografe în foaierul Ateneului Român pe un disc apărut recent la Editura Casa Radio. Albumul, intitulat Dan Grigore – Maestro!, reuneşte înregistrări realizate de Dan Grigore pe parcursul a mai bine de patru decenii, în studiourile Radio România.
Trans-European Express se intitulează discul semnat de Orchestra Română de Tineret condusă de dirijorul Cristian Mandeal, cu un repertoriu alcătuit din piese orchestrale celebre, piese favorite de bis, înregistrate în studiourile Radio România în perioada 2013-2014. De la celebrul Vals de Dmitri Șostakovici la Pas de deux din baletul „Spărgătorul de nuci“ aparținând lui Ceaikovski și un inedit Russian Medley alcătuit de Sabin Păutza, cele 15 lucrări prezente pe acest album creionează un portret strălucitor al unei orchestre care este „de tineret” numai datorită vârstei membrilor săi, nu și prin profesionalismul pe care îl dovedește.
Trans European Express este al doilea disc al Orchestrei Române de Tineret apărut la Editura Casa Radio; primul, apărut anul trecut, a cuprins în exclusivitate un repertoriu românesc. Orchestra Română de Tineret este în prezent parte a Centrului Național de Artă “Tinerimea Română” condus de Marin Cazacu; în 30 august, Orchestra Română de Tineret va susține concertul care deschide ediția 2015 a Festivalului Internațional George Enescu.
Dirijorul care a reușit performanța de a transforma Orchestra Română de Tineret într-unul dintre cele mai bune ansambluri românești este Cristian Mandeal, același care în 21 septembrie 2014 conducea Orchestra Națională Radio pe scena Sălii Radio în cadrul Festivalului Orchestrelor Radio RADIRO, organizat de Radio România. O inițiativă unică printre festivalurile muzicale din lume, RADIRO a reunit la cea de a doua ediție, din 2014, orchestre importante ale radiodifuziunilor publice, iar concertul Orchestrei Naționale Radio a confirmat valoarea acestui ansamblu în rândul orchestrelor europene radio. Cum 2014 a fost un an Richard Strauss (150 ani de la naștere), repertoriul ales a cuprins lucrări semnate de acest important creator din spațiul post-romantic german: Orchestra Națională Radio a interpretat sub bagheta lui Cristian Mandeal monumentala Simfonie a Alpilor, acum gravată pe un disc apărut la Editura Casa Radio.
Un nou titlu al Editurii Casa Radio, Maestro!, îl are în prim plan pe pianistul Dan Grigore, o emblemă pentru arta interpretativă românească a ultimelor decenii. „Recitalul este gândit ca un colaj de stiluri diferite reprezentând trăiri subiective, uneori chiar amintiri personale din întreaga mea activitate concertistică de până acum. Cred că marile capodopere ne sunt mereu contemporane şi că ele, indiferent de epoca în care au fost scrise, îşi dau mâna peste timp.”, scrie Dan Grigore în prezentarea care însoțește acest album care reunește înregistrări realizate între anii 1961 și 2008 – o viață închinată pianului, decriptată pe acest disc special.
Cele două proiecte muzicale importante ale Centrului Cultural Media Radio România, „Duelul viorilor” și „Pianul călător” sunt de asemenea reflectate pe două discuri apărute recent sub semnul Editurii Casa Radio. În 2015, Pianul călător a fost…Romantic, așa cum sunt și înregistrările realizate în studiourile Radio România pentru discul semnat de pianistul Horia Mihail. Lucrări de Robert Schumann și Johannes Brahms, în nuanțata interpretare a pianistului care și-a dus pianele călătoare în cele mai îndepărtate colțuri ale României, contribuind astfel esențial la promovarea muzicii clasice, figurează pe acest disc cu semnificații speciale.
„Duelul viorilor” este un titlu inspirat pentru un proiect care reunește doi violoniști de marcă, cu două viori de colecție: Gabriel Croitoru care cântă pe o vioară Guarneri care i-a aparținut lui George Enescu și Liviu Prunaru, concert-maestrul uneia dintre cele mai bune orchestre din lume, Concertgebouw din Amsterdam, care deține o vioară Stradivarius. Două viori într-o ipotetică confruntare arbitrată de pianistul Horia Mihail și publicul entuziast care i-a aplaudat în multe dintre orașele României: un pariu câștigat, regăsit acum și pe discul apărut la Editura Casa Radio, cu un repertoriu cel puțin incitant și destul de rar prezent în discografia românească, o selecție de celebre tango-uri.
Toate discurile sunt disponibile pe site-ul Editurii Casa Radio (www.edituracasaradio.ro) și la standul din str. Temișana nr. 31, București, unde pot fi achiziționate la prețurile de producător. Pe perioada Festivalului George Enescu (30 august – 20 septembrie), Editura Casa Radio va avea un stand propriu în foaierul Sălii Mari a Palatului. Discurile Editurii Casa Radio se găsesc în magazinele de specialitate (librăriile Humanitas și Cărturești).